i

Waterhardheid Loenen aan de Vecht

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Loenen aan de Vecht bedraagt ongeveer 5,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Loenen aan de Vecht is 0,00 dH. Dit is water.

Loenen aan de Vecht is een zeer kleine woonplaats met 4.365 inwonenden. Loenen aan de Vecht is onderdeel van de gemeente Stichtse Vecht. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Loenen aan de Vecht

De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 5,90 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 5,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Loenen aan de Vecht objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Loenen aan de Vecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Loenen aan de Vecht

Calculatie voor 5,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Loenen aan de Vecht?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt veelal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Loenen aan de Vecht is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 5,90 naar 0 dH te verminderen.