i

Waterhardheid Loenen aan de Vecht

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Loenen aan de Vecht ligt in de buurt van 5,90 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Loenen aan de Vecht telt 4.365 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Loenen aan de Vecht bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Loenen aan de Vecht

De beleving van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 5,90 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 5,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Loenen aan de Vecht waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 Duitse graden in Loenen aan de Vecht**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Loenen aan de Vecht

Becijfering voor 5,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Loenen aan de Vecht?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Loenen aan de Vecht is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.