i

Waterhardheid Loenersloot

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 Duitse graden. Zo hard is het water in Loenersloot. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Loenersloot biedt plaats aan 520 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Loenersloot hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Loenersloot

De waarneming van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,90 dH "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 5,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Loenersloot waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 5,90 dH in Loenersloot**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Loenersloot

Rekensom voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Loenersloot?

Praktisch iedereen ervaart onthard water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Loenersloot is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 5,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.