i

Waterhardheid Loenersloot

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Loenersloot bedraagt ongeveer 5,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Loenersloot is 7,70 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Loenersloot is een kleine woonplaats met 520 inwoners. Loenersloot ligt in de gemeente Stichtse Vecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Loenersloot

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 5,90 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Loenersloot waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 dH in Loenersloot**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Loenersloot

Rekensom voor 5,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Loenersloot?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Loenersloot is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.