i

Waterhardheid Lopik

 • Zacht
  0
 • 7.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Lopik. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Lopik is een zeer kleine woonplaats met 7.990 inwonenden. Lopik maakt deel uit van de gemeente Lopik. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Kaart van place+Lopik+Lopik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Fam.L. proost - Rhenen
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Lopik

De betekenis van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,40 dH "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat water van 7,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Lopik waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,40 dH in Lopik**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lopik

Rekensom voor 7,40 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Lopik?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lopik is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden terug te dringen.