i

Waterhardheid Lopik

 • Zacht
  0
 • 7.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Lopik is ongeveer 7,40 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Lopik is 0,00 dH. Dit geldt als water.

Lopik telt 7.990 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Lopik is onderdeel van de gemeente Lopik. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Lopik

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,40 dH wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Lopik waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,40 dH in Lopik**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Lopik

Becijfering voor 7,40 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Lopik?

Een ieder beleeft onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lopik is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden te reduceren.