i

Waterhardheid Lopikerkapel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,40 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Lopikerkapel. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Lopikerkapel is 7,60 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Lopikerkapel biedt plaats aan 1.105 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Lopikerkapel bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Lopik.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Lopikerkapel+Lopik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

willievan der zanden - Ossenwaard
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Lopikerkapel

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,40 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 7,40 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Lopikerkapel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,40 Duitse graden in Lopikerkapel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lopikerkapel

Berekening voor 7,40 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Lopikerkapel?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lopikerkapel is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden terug te brengen.