i

Waterhardheid Lopikerkapel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,40 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Lopikerkapel minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Lopikerkapel is 7,60 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Lopikerkapel telt 1.105 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Lopikerkapel is onderdeel van de gemeente Lopik. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Lopikerkapel+Lopik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Frans - Woerden
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Lopikerkapel

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,40 dH misschien "normaal" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Lopikerkapel objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,40 Duitse graden in Lopikerkapel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lopikerkapel

Berekening voor 7,40 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lopikerkapel?

Iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lopikerkapel is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,40 naar 0 dH te reduceren.