i

Waterhardheid Lutjewinkel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Lutjewinkel ligt in de buurt van de 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Lutjewinkel is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Lutjewinkel is een kleine woonplaats met 740 inwonenden. Lutjewinkel maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Lutjewinkel

De beleving van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het boenen van de badkamer dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Lutjewinkel objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Lutjewinkel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Lutjewinkel

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Lutjewinkel?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lutjewinkel is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.