i

Waterhardheid Lutjewinkel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Lutjewinkel heeft een waterhardheid van minimaal 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Lutjewinkel is een kleine woonplaats met 740 inwoners. Lutjewinkel maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Lutjewinkel

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Lutjewinkel waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Lutjewinkel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lutjewinkel

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Lutjewinkel?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lutjewinkel is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.