i

Waterhardheid Maarn

 • Zacht
  0
 • 6.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Maarn heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,10 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter leidingwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Maarn is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Maarn is een kleine woonplaats met 4.570 inwoners. Maarn bevindt zich in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Maarn

De beleving van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,10 dH "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de douche aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Maarn waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,10 dH in Maarn**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Maarn

Rekensom voor 6,10 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Maarn?

Praktisch iedereen ondervindt zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Maarn is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.