i

Waterhardheid Maarn

 • Zacht
  0
 • 6.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Maarn heeft een waterhardheid van om en nabij 6,10 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Maarn telt 4.570 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Maarn maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Maarn

De waarneming van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,10 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Maarn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,10 Duitse graden in Maarn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Maarn

Calculatie voor 6,10 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Maarn?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt veelal voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maarn is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.