i

Waterhardheid Maarsbergen

 • Zacht
  0
 • 6.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Maarsbergen is om en nabij de 6,10 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maarsbergen is een kleine woonplaats met 1.250 inwonenden. Maarsbergen is onderdeel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Maarsbergen

Men kan waterhardheid van 6,10 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 6,10 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Maarsbergen waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,10 Duitse graden in Maarsbergen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Maarsbergen

Berekening voor 6,10 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Maarsbergen?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Maarsbergen is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.