i

Waterhardheid Maarsbergen

 • Zacht
  0
 • 6.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Maarsbergen is ongeveer 6,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Maarsbergen is een kleine woonplaats met 1.250 inwoners. Maarsbergen is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Maarsbergen

Iemand kan hardheid van 6,10 dH wellicht "normaal" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Maarsbergen objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,10 dH in Maarsbergen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Maarsbergen

Rekensom voor 6,10 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Maarsbergen?

Praktisch iedereen beleeft zacht leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maarsbergen is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.