i

Waterhardheid Maarssen

 • Zacht
  0
 • 7.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Maarssen ligt in de buurt van de 7,70 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maarssen biedt plaats aan 37.770 inwoners. Dit is een aardig grote woonplaats. Maarssen maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Maarssen

De ervaring van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,70 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Maarssen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,70 dH in Maarssen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Maarssen

Becijfering voor 7,70 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Maarssen?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maarssen is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,70 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.