i

Waterhardheid Maarssen

 • Zacht
  0
 • 7.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Maarssen heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,70 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Maarssen is 0,00 Duitse graden. Dit is water.

Maarssen is een naar verhouding grote woonplaats met 37.770 inwoners. Maarssen maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Maarssen

U kunt waterhardheid van 7,70 dH "OK" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water van 7,70 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Maarssen objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,70 dH in Maarssen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Maarssen

Calculatie voor 7,70 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Maarssen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Maarssen is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,70 naar 0 Duitse graden terug te brengen.