i

Waterhardheid Maartensdijk

 • Zacht
  0
 • 7.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,30 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Maartensdijk. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Maartensdijk telt 4.960 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Maartensdijk hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Maartensdijk

De perceptie van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,30 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Maartensdijk waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,30 Duitse graden in Maartensdijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Maartensdijk

Calculatie voor 7,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Maartensdijk?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maartensdijk is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.