i

Waterhardheid Maartensdijk

 • Zacht
  0
 • 7.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Maartensdijk is ongeveer 7,30 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Maartensdijk is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Maartensdijk biedt plaats aan 4.960 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Maartensdijk ligt in de gemeente De Bilt. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Maartensdijk

Iemand kan hardheid van 7,30 Duitse graden "prima" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Maartensdijk objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,30 Duitse graden in Maartensdijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Maartensdijk

Calculatie voor 7,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Maartensdijk?

Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maartensdijk is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.