i

Waterhardheid Maasdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Maasdam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maasdam biedt plaats aan 3.215 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Maasdam hoort bij de gemeente Binnenmaas. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Maasdam

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en dus het boenen van de douchewand voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Maasdam objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Maasdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Maasdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Maasdam?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maasdam is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.