i

Waterhardheid Maasdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Maasdam heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Maasdam is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Maasdam biedt plaats aan 3.215 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Maasdam bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Binnenmaas.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Maasdam

Sommige mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH wellicht "normaal" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Maasdam objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Maasdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Maasdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Maasdam?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Maasdam is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.