i

Waterhardheid Maasdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Maasdijk heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Maasdijk is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Maasdijk is een erg kleine woonplaats met 4.320 inwoners. Maasdijk maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Maasdijk

De betekenis van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Maasdijk waardevrij testen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Maasdijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Maasdijk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Maasdijk?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maasdijk is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.