i

Waterhardheid Maasland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Maasland. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maasland is een kleine woonplaats met 6.495 inwonenden. Maasland hoort bij de gemeente Midden-Delfland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Maasland

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De perceptie van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Maasland objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Maasland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Maasland

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Maasland?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Maasland is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.