i

Waterhardheid Maasland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Maasland. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Maasland is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Maasland is een kleine woonplaats met 6.495 inwoners. Maasland bevindt zich in de gemeente Midden-Delfland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Maasland

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Maasland waardevrij testen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Maasland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Maasland

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Maasland?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maasland is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.