i

Waterhardheid Maassluis

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Maassluis is ongeveer 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Maassluis is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Maassluis biedt plaats aan 31.990 inwonenden. Het is een betrekkelijk grote woonplaats. Maassluis is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Maassluis.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Maassluis+Maassluis

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Wim - Rijnsburg
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Maassluis

U kunt waterhardheid van 4,98 dH wellicht "acceptabel" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Maassluis objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Maassluis**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Maassluis

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Maassluis?

Een ieder ondervindt volledig zacht water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maassluis is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.