i

Waterhardheid Maastricht (Mestreech)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,34 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Maastricht (Mestreech) minimaal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Maastricht (Mestreech) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Maastricht hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een behoorlijk uitgestrekte woonplaats met 121.735 inwoners. Maastricht bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Maastricht.

Hardheid meter

Kaart van place+Maastricht+Maastricht

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Jan de bres - Maastricht-Airport
Bekijk alle recensies uit Limburg
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Maastricht

De betekenis van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Maastricht waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Maastricht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Maastricht

Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Maastricht?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maastricht is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.