i

Waterhardheid Maastricht (Mestreech)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,34 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Maastricht (Mestreech) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Maastricht (Mestreech) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Maastricht is onderdeel van de top-vijftig steden in Nederland en is daarmee een vrij grote woonplaats met 121.735 inwoners. Maastricht bevindt zich in de gemeente Maastricht. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Maastricht+Maastricht

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Thea - Oostrum
Bekijk alle recensies uit Limburg
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Maastricht

De perceptie van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de kranen voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Maastricht objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Maastricht**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Maastricht

Berekening voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Maastricht?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Maastricht is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.