i

Waterhardheid Maasvlakte Rotterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Maasvlakte Rotterdam bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maasvlakte Rotterdam bevindt zich in de gemeente Rotterdam. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Maasvlakte Rotterdam

De waarneming van een gegeven waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Maasvlakte Rotterdam objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Maasvlakte Rotterdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Maasvlakte Rotterdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Maasvlakte Rotterdam?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt het meest voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maasvlakte Rotterdam is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.