i

Waterhardheid Maasvlakte Rotterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Maasvlakte Rotterdam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Maasvlakte Rotterdam is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Maasvlakte Rotterdam bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Maasvlakte Rotterdam

Men kan hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Maasvlakte Rotterdam waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Maasvlakte Rotterdam**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Maasvlakte Rotterdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Maasvlakte Rotterdam?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maasvlakte Rotterdam is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.