i

Waterhardheid Marken

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Marken is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Marken biedt plaats aan 1.825 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Marken is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Waterland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Marken

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Marken objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Marken**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Marken

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Marken?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in streken met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Marken is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.