i

Waterhardheid Marken

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Marken heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Marken is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Marken biedt plaats aan 1.825 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Marken is onderdeel van de gemeente Waterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Marken

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Marken objectief testen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Marken**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Marken

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Marken?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Marken is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te reduceren.