i

Waterhardheid Maurik

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

11,50 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Maurik. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 11,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,85 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Maurik is 0,00 dH. Dit komt neer op water.

Maurik telt 4.120 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Maurik ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Maurik

De perceptie van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 11,50 dH "OK" vinden en dus het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 11,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Maurik objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 11,50 Duitse graden in Maurik**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Maurik

Becijfering voor 11,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 11,50 dH x 180m3 = 36,85 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Maurik?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maurik is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 11,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.