i

Waterhardheid Maurik

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Maurik heeft een waterhardheid van minimaal 11,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 11,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,85 kilogram kalk.

Maurik biedt plaats aan 4.120 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Maurik bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Maurik

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 11,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de badkamer accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 11,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Maurik waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 11,50 dH in Maurik**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Maurik

Rekensom voor 11,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,50 dH x 180m3 = 36,85 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Maurik?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maurik is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 11,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.