i

Waterhardheid Medemblik

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het water in Medemblik. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Medemblik is een kleine woonplaats met 8.485 inwoners. Medemblik bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Medemblik

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Medemblik objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Medemblik**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Medemblik

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Medemblik?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Medemblik is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.