i

Waterhardheid Medemblik

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Medemblik ligt in de buurt van de 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Medemblik is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Medemblik is een erg kleine woonplaats met 8.485 inwonenden. Medemblik hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Medemblik

De ontvangst van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de douchekranen accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Medemblik objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Medemblik**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Medemblik

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Medemblik?

Iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Medemblik is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.