i

Waterhardheid Meerkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Meerkerk. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Meerkerk is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Meerkerk is een kleine woonplaats met 3.745 inwoners. Meerkerk bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zederik.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Meerkerk

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de tegels accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Meerkerk objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Meerkerk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Meerkerk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Meerkerk?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Meerkerk is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.