i

Waterhardheid Meerkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Meerkerk ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Meerkerk biedt plaats aan 3.745 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Meerkerk maakt deel uit van de gemeente Zederik. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Meerkerk+Zederik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Remmers - Pijnacker
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Meerkerk

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Meerkerk waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Meerkerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Meerkerk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Meerkerk?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Meerkerk is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.