i

Waterhardheid Meeuwen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Meeuwen ligt in de buurt van 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Meeuwen is een zeer kleine woonplaats met 700 inwonenden. Meeuwen maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Meeuwen

De indruk van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 10,36 dH "acceptabel" vinden en het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Meeuwen waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Meeuwen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Meeuwen

Rekensom voor 10,36 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Meeuwen?

Een ieder beleeft zacht water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Meeuwen is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.