i

Waterhardheid Meeuwen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Meeuwen is ongeveer 10,36 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Meeuwen is een erg kleine woonplaats met 700 inwoners. Meeuwen bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.

Hardheid maat

Kaart van place+Meeuwen+Aalburg

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Taurinus - Cuijk
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Meeuwen

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 10,36 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Meeuwen waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 Duitse graden in Meeuwen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Meeuwen

Calculatie voor 10,36 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Meeuwen?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Meeuwen is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden terug te brengen.