i

Waterhardheid Meliskerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Meliskerke ligt rond de 6,38 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Meliskerke is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Meliskerke is een erg kleine woonplaats met 1.430 inwonenden. Meliskerke bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Veere.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Meliskerke

De beleving van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Men kan zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Meliskerke objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Meliskerke**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Meliskerke

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Meliskerke?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Meliskerke is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.