i

Waterhardheid Melissant

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Melissant bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Melissant is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Melissant is een erg kleine woonplaats met 2.160 inwonenden. Melissant hoort bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Melissant

Iemand kan hardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Melissant objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Melissant**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Melissant

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Melissant?

Iedereen beleeft kalkvrij drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Melissant is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.