i

Waterhardheid Melissant

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het water in Melissant. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Melissant is een kleine woonplaats met 2.160 inwonenden. Melissant bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Melissant

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Melissant objectief duiden

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Melissant**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Melissant

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Melissant?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Melissant is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.