i

Waterhardheid Middelburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Middelburg. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Middelburg is een middelgrote woonplaats met 40.790 inwonenden. Middelburg is onderdeel van de gemeente Middelburg. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Middelburg+Middelburg

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Ton Visser - Middelburg
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Middelburg

Mensen kunnen waterhardheid van 6,38 dH misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Middelburg waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Middelburg**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Middelburg

Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Middelburg?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Middelburg is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.