i

Waterhardheid Middelburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Middelburg is om en nabij de 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Middelburg is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Middelburg telt 40.790 inwoners. Dit is een vrij grote woonplaats. Middelburg bevindt zich in de gemeente Middelburg. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Middelburg

Iemand kan hardheid van 6,38 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Middelburg objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Middelburg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Middelburg

Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Middelburg?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Middelburg is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.