i

Waterhardheid Middenbeemster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Middenbeemster. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Middenbeemster is een kleine woonplaats met 4.625 inwonenden. Middenbeemster maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beemster.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Middenbeemster

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "normaal" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Middenbeemster waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Middenbeemster**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Middenbeemster

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Middenbeemster?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Middenbeemster is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.