i

Waterhardheid Middenbeemster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Middenbeemster minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Middenbeemster is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Middenbeemster telt 4.625 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Middenbeemster bevindt zich in de gemeente Beemster. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Middenbeemster

Iemand kan waterhardheid van 6,00 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Middenbeemster waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Middenbeemster**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Middenbeemster

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Middenbeemster?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Middenbeemster is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.