i

Waterhardheid Middenmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Middenmeer bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Middenmeer is een kleine woonplaats met 3.760 inwoners. Middenmeer hoort bij de gemeente Hollands Kroon. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Middenmeer

De waarneming van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Middenmeer waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Middenmeer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Middenmeer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Middenmeer?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Middenmeer is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.