i

Waterhardheid Middenmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Middenmeer heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Middenmeer is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Middenmeer is een zeer kleine woonplaats met 3.760 inwonenden. Middenmeer ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Middenmeer+Hollands Kroon

"Review beoordeling: 8 uit 10"

bram - Wieringerwerf
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Middenmeer

De ervaring van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en het boenen van de douchekranen accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Middenmeer objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Middenmeer**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Middenmeer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Middenmeer?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Middenmeer is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.