i

Waterhardheid Midwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Midwoud ligt in de buurt van de 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Midwoud is een kleine woonplaats met 2.340 inwoners. Midwoud bevindt zich in de gemeente Medemblik. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Midwoud

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Midwoud waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Midwoud**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Midwoud

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Midwoud?

Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Midwoud is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.