i

Waterhardheid Midwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Midwoud. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Midwoud is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Midwoud is een kleine woonplaats met 2.340 inwoners. Midwoud hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Midwoud

Men kan een hardheid van 6,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Midwoud objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Midwoud**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Midwoud

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Midwoud?

Onthard water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Midwoud is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.