i

Waterhardheid Mijdrecht

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Zo hard is het drinkwater in Mijdrecht. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Mijdrecht telt 16.430 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Mijdrecht maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Mijdrecht

Men kan waterhardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Mijdrecht objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,60 dH in Mijdrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Mijdrecht

Berekening voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Mijdrecht?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Mijdrecht is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.