i

Waterhardheid Mijdrecht

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Zo hard is het water in Mijdrecht minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Mijdrecht is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Mijdrecht is een naar verhouding kleine woonplaats met 16.430 inwonenden. Mijdrecht hoort bij de gemeente De Ronde Venen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Mijdrecht

De indruk van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,60 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Mijdrecht waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,60 dH in Mijdrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Mijdrecht

Becijfering voor 7,60 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Mijdrecht?

Een ieder beleeft volledig onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Mijdrecht is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.