i

Waterhardheid Mijnsheerenland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Mijnsheerenland ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Mijnsheerenland biedt plaats aan 4.320 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Mijnsheerenland is onderdeel van de gemeente Binnenmaas. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Mijnsheerenland

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Mijnsheerenland waardevrij meten

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Mijnsheerenland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Mijnsheerenland

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Mijnsheerenland?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Mijnsheerenland is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.