i

Waterhardheid Mijnsheerenland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Mijnsheerenland ligt rond de 4,98 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Mijnsheerenland is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Mijnsheerenland telt 4.320 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Mijnsheerenland is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Binnenmaas.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Mijnsheerenland

De perceptie van een bepaalde hardheid is zeer subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Mijnsheerenland waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Mijnsheerenland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Mijnsheerenland

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Mijnsheerenland?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Mijnsheerenland is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.