i

Waterhardheid Monnickendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Monnickendam bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Monnickendam is een kleine woonplaats met 9.725 inwonenden. Monnickendam hoort bij de gemeente Waterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Monnickendam

Iemand kan waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Monnickendam waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Monnickendam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Monnickendam

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Monnickendam?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Monnickendam is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.