i

Waterhardheid Monnickendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Monnickendam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Monnickendam is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Monnickendam is een kleine woonplaats met 9.725 inwonenden. Monnickendam ligt in de gemeente Waterland. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Monnickendam

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de douche voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Monnickendam waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Monnickendam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Monnickendam

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Monnickendam?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Monnickendam is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.