i

Waterhardheid Monster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Monster. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Monster is een vrij kleine woonplaats met 13.840 inwonenden. Monster hoort bij de gemeente Westland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Monster

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de tegels accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Monster objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Monster**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Monster

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Monster?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Monster is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.