i

Waterhardheid Monster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in Monster minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Monster is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Monster is een vrij kleine woonplaats met 13.840 inwoners. Monster is onderdeel van de gemeente Westland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Monster

Sommige mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Monster objectief meten

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Monster**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Monster

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Monster?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Monster is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.