i

Waterhardheid Montfoort

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Montfoort kenmerkt zich door een waterhardheid van 7,50 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Montfoort is een zeer kleine woonplaats met 9.890 inwonenden. Montfoort is onderdeel van de gemeente Montfoort. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Montfoort

Iemand kan hardheid van 7,50 dH wellicht "geen probleem" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 7,50 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Montfoort objectief testen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,50 dH in Montfoort**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Montfoort

Calculatie voor 7,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Montfoort?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Montfoort is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.