i

Waterhardheid Montfoort

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Montfoort is 7,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Montfoort is 0,00 dH. Dit geldt als water.

Montfoort telt 9.890 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Montfoort hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Montfoort.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Montfoort

Iemand kan waterhardheid van 7,50 dH wellicht "prima" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Montfoort waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,50 Duitse graden in Montfoort**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Montfoort

Berekening voor 7,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Montfoort?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt veelal voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Montfoort is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 dH te verminderen.