i

Waterhardheid Mookhoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Mookhoek is 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Mookhoek telt 470 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Mookhoek is onderdeel van de gemeente Strijen. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Mookhoek

De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Mookhoek objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Mookhoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Mookhoek

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Mookhoek?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Mookhoek is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.