i

Waterhardheid Mookhoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Mookhoek minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Mookhoek is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Mookhoek is een zeer kleine woonplaats met 470 inwoners. Mookhoek ligt in de gemeente Strijen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Mookhoek

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de douchewand aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Mookhoek waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Mookhoek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Mookhoek

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Mookhoek?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Mookhoek is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.