i

Waterhardheid Moordrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Moordrecht. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Moordrecht is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Moordrecht is een kleine woonplaats met 8.240 inwonenden. Moordrecht is onderdeel van de gemeente Zuidplas. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Moordrecht

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Moordrecht waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Moordrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Moordrecht

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Moordrecht?

Iedereen beleeft zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Moordrecht is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.