i

Waterhardheid Moordrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Moordrecht. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Moordrecht biedt plaats aan 8.240 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Moordrecht is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zuidplas.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Moordrecht

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de douchekranen dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Moordrecht waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Moordrecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Moordrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Moordrecht?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Moordrecht is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.