i

Waterhardheid Muiderberg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Muiderberg minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Muiderberg is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Muiderberg is een kleine woonplaats met 3.165 inwoners. Muiderberg maakt deel uit van de gemeente Muiden. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Muiderberg

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Muiderberg objectief meten

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Muiderberg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Muiderberg

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Muiderberg?

Een ieder ondervindt kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Muiderberg is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.