i

Waterhardheid Muiderberg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het water in Muiderberg minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Muiderberg is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Muiderberg telt 3.165 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Muiderberg ligt in de gemeente Muiden. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Muiderberg

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Muiderberg objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Muiderberg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Muiderberg

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Muiderberg?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Muiderberg is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.