i

Waterhardheid Naaldwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in Naaldwijk. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Naaldwijk is een betrekkelijk kleine woonplaats met 19.530 inwonenden. Naaldwijk maakt deel uit van de gemeente Westland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Naaldwijk

De perceptie van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Naaldwijk objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Naaldwijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Naaldwijk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Naaldwijk?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Naaldwijk is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.