i

Waterhardheid Naarden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Naarden ligt rond de 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Naarden is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Naarden is een vrij kleine woonplaats met 17.265 inwonenden. Naarden bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Naarden.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Naarden+Naarden

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Anne-Marije - Aalsmeer
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Naarden

De indruk van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de badkamer dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Naarden waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Naarden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Naarden

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Naarden?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Naarden is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.