i

Waterhardheid Naarden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Naarden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Naarden is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Naarden is een vrij kleine woonplaats met 17.265 inwoners. Naarden ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Naarden.

Hardheid normering

Kaart van place+Naarden+Naarden

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Anne-Marije - Aalsmeer
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Naarden

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Naarden objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Naarden**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Naarden

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Naarden?

Iedereen ervaart volledig onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Naarden is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.