i

Waterhardheid Nederhorst den Berg

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Nederhorst den Berg heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Nederhorst den Berg is 0,00 dH. Dit geldt als water.

Nederhorst den Berg is een kleine woonplaats met 5.090 inwonenden. Nederhorst den Berg hoort bij de gemeente Wijdemeren. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Nederhorst den Berg

Men kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Nederhorst den Berg waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Nederhorst den Berg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Nederhorst den Berg

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nederhorst den Berg?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nederhorst den Berg is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.