i

Waterhardheid Nederhorst den Berg

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Nederhorst den Berg is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nederhorst den Berg is een kleine woonplaats met 5.090 inwonenden. Nederhorst den Berg hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Nederhorst den Berg

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de douche aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Nederhorst den Berg waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Nederhorst den Berg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nederhorst den Berg

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nederhorst den Berg?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nederhorst den Berg is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.