i

Waterhardheid Neerijnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,10 dH. Zo hard is het water in Neerijnen minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Neerijnen is 7,30 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Neerijnen biedt plaats aan 495 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Neerijnen is onderdeel van de gemeente Neerijnen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Neerijnen

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,10 dH "acceptabel" vinden en dus het boenen van de douche aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Neerijnen waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,10 Duitse graden in Neerijnen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Neerijnen

Rekensom voor 7,10 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Neerijnen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt het meest voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Neerijnen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.