i

Waterhardheid Neerijnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,10 dH. Zo hard is het leidingwater in Neerijnen minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Neerijnen is 7,30 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Neerijnen biedt plaats aan 495 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Neerijnen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Neerijnen

De beleving van een vastgestelde hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,10 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Neerijnen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 dH in Neerijnen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Neerijnen

Calculatie voor 7,10 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Neerijnen?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt veelal voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Neerijnen is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.