i

Waterhardheid Nibbixwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Nibbixwoud is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Nibbixwoud is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Nibbixwoud telt 2.440 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Nibbixwoud maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Nibbixwoud

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Nibbixwoud objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Nibbixwoud**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nibbixwoud

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nibbixwoud?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nibbixwoud is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.