i

Waterhardheid Nibbixwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Nibbixwoud. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Nibbixwoud is een zeer kleine woonplaats met 2.440 inwoners. Nibbixwoud is onderdeel van de gemeente Medemblik. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Nibbixwoud

De ontvangst van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Nibbixwoud objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Nibbixwoud**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nibbixwoud

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nibbixwoud?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nibbixwoud is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.