i

Waterhardheid Nieuw- en Sint Joosland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Nieuw- en Sint Joosland bedraagt ongeveer 6,38 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Nieuw- en Sint Joosland is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Nieuw- en Sint Joosland is een erg kleine woonplaats met 1.290 inwoners. Nieuw- en Sint Joosland maakt deel uit van de gemeente Middelburg. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Nieuw- en Sint Joosland+Middelburg

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Steven Ooms - Middelburg
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nieuw- en Sint Joosland

De ervaring van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Nieuw- en Sint Joosland waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Nieuw- en Sint Joosland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuw- en Sint Joosland

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nieuw- en Sint Joosland?

Iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw- en Sint Joosland is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.