i

Waterhardheid Nieuw- en Sint Joosland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Nieuw- en Sint Joosland heeft een waterhardheid van 6,38 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Nieuw- en Sint Joosland telt 1.290 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuw- en Sint Joosland hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Middelburg.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nieuw- en Sint Joosland

De ervaring van een gegeven hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Nieuw- en Sint Joosland waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Nieuw- en Sint Joosland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuw- en Sint Joosland

Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Nieuw- en Sint Joosland?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw- en Sint Joosland is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.