i

Waterhardheid Nieuw-Lekkerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Nieuw-Lekkerland. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Nieuw-Lekkerland biedt plaats aan 8.660 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nieuw-Lekkerland hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Hardheid normering

Kaart van place+Nieuw-Lekkerland+Molenwaard

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Peter - Delfgauw
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nieuw-Lekkerland

U kunt een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuw-Lekkerland objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Nieuw-Lekkerland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuw-Lekkerland

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Nieuw-Lekkerland?

Een ieder beleeft volledig zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuw-Lekkerland is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.