i

Waterhardheid Nieuw-Lekkerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Nieuw-Lekkerland kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Nieuw-Lekkerland is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Nieuw-Lekkerland telt 8.660 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Nieuw-Lekkerland ligt in de gemeente Molenwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Nieuw-Lekkerland+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

I.g. Ten Sijthoff - Dordrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Nieuw-Lekkerland

Men kan een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Nieuw-Lekkerland waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Nieuw-Lekkerland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuw-Lekkerland

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Nieuw-Lekkerland?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuw-Lekkerland is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.