i

Waterhardheid Nieuw-Vennep

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Nieuw-Vennep ligt in de buurt van de 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Nieuw-Vennep is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Nieuw-Vennep telt 31.115 inwoners. Het is een vrij grote woonplaats. Nieuw-Vennep is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Nieuw-Vennep

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Nieuw-Vennep waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Nieuw-Vennep**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuw-Vennep

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nieuw-Vennep?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw-Vennep is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.