i

Waterhardheid Nieuw-Vennep

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Nieuw-Vennep. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Nieuw-Vennep is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Nieuw-Vennep is een aardig grote woonplaats met 31.115 inwonenden. Nieuw-Vennep bevindt zich in de gemeente Haarlemmermeer. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Nieuw-Vennep

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Nieuw-Vennep waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Nieuw-Vennep**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuw-Vennep

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Nieuw-Vennep?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in streken met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw-Vennep is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.