i

Waterhardheid Nieuwe Niedorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Nieuwe Niedorp. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Nieuwe Niedorp is een erg kleine woonplaats met 3.350 inwoners. Nieuwe Niedorp ligt in de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Nieuwe Niedorp

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Nieuwe Niedorp objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Nieuwe Niedorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwe Niedorp

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Nieuwe Niedorp?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwe Niedorp is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.