i

Waterhardheid Nieuwe Niedorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Nieuwe Niedorp minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Nieuwe Niedorp is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Nieuwe Niedorp is een kleine woonplaats met 3.350 inwoners. Nieuwe Niedorp ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Nieuwe Niedorp

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwe Niedorp objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Nieuwe Niedorp**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwe Niedorp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Nieuwe Niedorp?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwe Niedorp is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.