i

Waterhardheid Nieuwe-Tonge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Nieuwe-Tonge ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Nieuwe-Tonge is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Nieuwe-Tonge telt 2.450 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Nieuwe-Tonge bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Nieuwe-Tonge+Goeree-Overflakkee

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Piet - Middelharnis
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Nieuwe-Tonge

De beleving van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Nieuwe-Tonge waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Nieuwe-Tonge**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwe-Tonge

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nieuwe-Tonge?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwe-Tonge is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.