i

Waterhardheid Nieuwe-Tonge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Nieuwe-Tonge kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nieuwe-Tonge biedt plaats aan 2.450 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Nieuwe-Tonge hoort bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Nieuwe-Tonge+Goeree-Overflakkee

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Piet - Middelharnis
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Nieuwe-Tonge

De perceptie van een vastgestelde hardheid is erg subjectief. U kunt zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de tegels dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwe-Tonge waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Nieuwe-Tonge**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwe-Tonge

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nieuwe-Tonge?

Zacht water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwe-Tonge is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.