i

Waterhardheid Nieuwe Wetering

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Nieuwe Wetering. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Nieuwe Wetering is een kleine woonplaats met 635 inwonenden. Nieuwe Wetering ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Nieuwe Wetering

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Nieuwe Wetering objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Nieuwe Wetering**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwe Wetering

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Nieuwe Wetering?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwe Wetering is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.