i

Waterhardheid Nieuwe Wetering

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Nieuwe Wetering ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Nieuwe Wetering is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Nieuwe Wetering is een kleine woonplaats met 635 inwonenden. Nieuwe Wetering ligt in de gemeente Kaag en Braassem. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nieuwe Wetering

De ervaring van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Nieuwe Wetering waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Nieuwe Wetering**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwe Wetering

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Nieuwe Wetering?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwe Wetering is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.