i

Waterhardheid Nieuwendijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Zo hard is het water in Nieuwendijk. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Nieuwendijk biedt plaats aan 3.430 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuwendijk hoort bij de gemeente Werkendam. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Nieuwendijk

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Nieuwendijk objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Nieuwendijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwendijk

Becijfering voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nieuwendijk?

Iedereen ondervindt onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwendijk is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH te reduceren.