i

Waterhardheid Nieuwendijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Zo hard is het drinkwater in Nieuwendijk. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Nieuwendijk telt 3.430 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Nieuwendijk hoort bij de gemeente Werkendam. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Nieuwendijk

Men kan een hardheid van 10,36 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 10,36 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Nieuwendijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 10,36 Duitse graden in Nieuwendijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwendijk

Rekensom voor 10,36 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Nieuwendijk?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwendijk is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.