i

Waterhardheid Nieuwer Ter Aa

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Nieuwer Ter Aa. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Nieuwer Ter Aa is 7,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Nieuwer Ter Aa biedt plaats aan 705 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuwer Ter Aa ligt in de gemeente Stichtse Vecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Nieuwer Ter Aa

De perceptie van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 5,90 dH "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Nieuwer Ter Aa objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 5,90 dH in Nieuwer Ter Aa**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuwer Ter Aa

Rekensom voor 5,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Nieuwer Ter Aa?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwer Ter Aa is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.