i

Waterhardheid Nieuwer Ter Aa

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Nieuwer Ter Aa kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 5,90 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Nieuwer Ter Aa is 7,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Nieuwer Ter Aa biedt plaats aan 705 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nieuwer Ter Aa is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Nieuwer Ter Aa

U kunt waterhardheid van 5,90 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 5,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Nieuwer Ter Aa objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 Duitse graden in Nieuwer Ter Aa**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwer Ter Aa

Berekening voor 5,90 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nieuwer Ter Aa?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwer Ter Aa is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.