i

Waterhardheid Nieuwerkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Nieuwerkerk is 6,38 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Nieuwerkerk is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Nieuwerkerk biedt plaats aan 2.675 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuwerkerk is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Hardheid meter

Kaart van place+Nieuwerkerk+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Stouten - Oosterland
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Nieuwerkerk

U kunt hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Nieuwerkerk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Nieuwerkerk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwerkerk

Berekening voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Nieuwerkerk?

Een ieder beleeft onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwerkerk is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.