i

Waterhardheid Nieuwerkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Nieuwerkerk is 6,38 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Nieuwerkerk is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Nieuwerkerk is een erg kleine woonplaats met 2.675 inwonenden. Nieuwerkerk is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Nieuwerkerk+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rob - Scharendijke
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Nieuwerkerk

Men kan een waterhardheid van 6,38 dH misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwerkerk waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Nieuwerkerk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwerkerk

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Nieuwerkerk?

Iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwerkerk is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.