i

Waterhardheid Nieuwerkerk aan den IJssel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Nieuwerkerk aan den IJssel bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Nieuwerkerk aan den IJssel is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Nieuwerkerk aan den IJssel telt 21.875 inwoners. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Nieuwerkerk aan den IJssel maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zuidplas.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Nieuwerkerk aan den IJssel

Iemand kan hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Nieuwerkerk aan den IJssel waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Nieuwerkerk aan den IJssel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwerkerk aan den IJssel

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nieuwerkerk aan den IJssel?

Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwerkerk aan den IJssel is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.