i

Waterhardheid Nieuwerkerk aan den IJssel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Nieuwerkerk aan den IJssel minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Nieuwerkerk aan den IJssel is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Nieuwerkerk aan den IJssel is een relatief kleine woonplaats met 21.875 inwonenden. Nieuwerkerk aan den IJssel is onderdeel van de gemeente Zuidplas. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nieuwerkerk aan den IJssel

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Nieuwerkerk aan den IJssel objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Nieuwerkerk aan den IJssel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwerkerk aan den IJssel

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Nieuwerkerk aan den IJssel?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.