i

Waterhardheid Nieuwersluis

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Nieuwersluis minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Nieuwersluis is 7,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Nieuwersluis biedt plaats aan 480 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Nieuwersluis bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Nieuwersluis

Iemand kan waterhardheid van 5,90 dH "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwersluis objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Nieuwersluis**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwersluis

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nieuwersluis?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwersluis is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.