i

Waterhardheid Nieuwersluis

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Nieuwersluis kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 5,90 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Nieuwersluis is 7,70 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Nieuwersluis telt 480 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Nieuwersluis bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Nieuwersluis+Stichtse Vecht

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Paul - Maarssen
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Nieuwersluis

Men kan een hardheid van 5,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwersluis waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Nieuwersluis**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwersluis

Rekensom voor 5,90 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nieuwersluis?

Een ieder ondervindt kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwersluis is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.